Hledat
Košík
menu
Hledat
Co hledáte? např. Solární nabíječky 12V

Proč elektromobil?

V našich končinách se zdomácněl pojem elektrický automobil. Elektrický automobil je poháněn výhradně elektřinou. Čerpá ji z baterie, kterou je třeba nabíjet v nabíjecí stanici, popřípadě doma ze zásuvky. Elektromobil pohání elektromotor. Výhodou je konstrukční nenáročnost a účinnost - průměrně 3krát vyšší než u spalovacích motorů.

Proč si vybrat elektromobil?

Osazování elektromotoru do automobilů s sebou přináší i konstrukční výhody. Vlivem malého rozměru je montován přímo na nápravu elektromobilu. U pohonu 4 × 4 není potřebný kardan, protože na obě nápravy lze osadit elektromotory, které synchronizuje software. Při elektromobilech s pohonem zadní nápravy (např. Tesla), není v přední části a tím zvětšuje deformační zóna při čelním nárazu, což ovlivňuje bezpečnost posádky. V případě tohoto konstrukčního řešení, je možné mít zavazadlový prostor v předu i vzadu. Baterie se v moderních elektromobilech dávají do podlahy, aby nezabíraly užitnou plochu interiéru. Snižuje se tím i těžiště a zároveň stabilitu na silnici a bezpečnost přepravovaných osob.

Dojezd

Elektromobily aktuálně na trhu v nižší střední třídě mají reálný dojezd více než 200 km. To je dostatečný údaj pro většinu běžných řidičů. To znamená že se bez problémů dostanete do práce, s dětmi do školy, na nákupy, nebo kratší výlety v okolí. V případě delší trasy je možnost využít dostatečnou síť nabíjecích stanic jak jsme zvyklí i u spalovacích motorů.

Dynamika jízdy a akcelerace

Díky točivému momentu aktivnímu již od první otáčky je akcelerace lepší než srovnatelné spalovací motory. Ovlivňuje to i na bezpečnost protože výjezd do křižovatky a předjíždění je poměrně razantní.

Nabíjecí stanice - síť dostupnosti nabití

Síť nabíjecích stanic pro elektromobily je u nás na Slovensku na vysoké úrovni, tak i v západní části Evropy. Rozestup rychle-nabíjecích stanic je přibližně každých 60km. Mezi tyto rychle-nabíječky elektromobilů jsou dostupné klasické nabíječky o výkonu cca 22kW. Dlouhé trasy po Slovensku i cesta do zahraničí tak není problém.

Délka nabíjení

Délka nabití elektromobilu je různá podle zařízení a relativní co se času týče. V případě nabíjení v noci doma není 7-8 hodin překážka, protože spíme. Ale na výletě, pracovní cestě a podobně je 7 hodin nemyslitelných. Tento problém řeší výkonné rychlodobíjecí stanice, takže za 20 minut se elektro auto nabije na dojezd cca 270km.

Baterie elektromobilu

Podstatnými ukazateli jsou procentní stana kapacity a záruka výrobce - prodejce. Běžnou zárukou na ztrátu kapacity resp výrazný pokles je cca 250T km, nebo 8 let, ale konkrétní údaje závisí od konkrétní značky, modelu, prodejce.

Ekologický dopad

Rozšířený mýtus tvrdí, že výroba el. energie pro pohon Elektroauto a ekologická stopa při výrobě jsou vyšší než u spalovacích aut. Faktem však je, že elektromobil po vyrobení - v rámci svého provozu neprodukuje žádné emise a začíná být ekologičtější než běžný spalovací automobil již po ujetí 3 000km. Problematika je však náročné, ce a budeme se jí věnovat s samostatném článku.

Cena

Nákupní cena elektro automobilu je obecně podstatně vyšší než u srovnatelného auta se spalovacím motorem. Ale důležité je dívat na provozní náklady během používání auta - ty jsou výrazně nižší. Je to zapříčiněno cenou elektrické energie oproti naftě a benzínu. Rovněž konstrukce elektromobilu je mnohem jednodušší bez točících se elementů, převodovky a podobně, takže náklady na výměnu a údržbu jsou zcela minimalizovány. No podstatné je zejména to, že vláda nabízí dotaci při koupi takového auta,, osvobození od registračního poplatku a nižší sazba povinného ručení. Dalo by se tedy shrnout, že elektromobily jsou během jejich životnosti (ujetých km) minimálně stejně drahé jako srovnatelné auta se spalovacím motorem.

Hlavní výhody elektromobilu

  • přímé výhody od státu

  • minimální údržba, provozní náklady a servisování

  • vjezd do bezemisních zón

  • bezpečnost posádky

  • tichý chod

  • dynamika, akcelerace a jízdní vlastnosti

  • plynulost jízdy

  • jednodušší řízení - jednostupňový automat, výrazné brzdné vlastnosti díky rekuperací při brzdění

  • spolehlivost motoru - minimum částí, což by se mohly pokazit

  • dva zavazadlové prostory

  • vysoký důraz na ekologii při výrobě

  • žádné emise

0%