Hledat
Košík
menu
Hledat
Co hledáte? např. Solární nabíječky 12V

Jak vybrat zahradní lampy

230V zahradní osvětlení

230V zahradní svítidla jsou klasickým typem osvětlení s připojením na 220 - 240V elektrickou síť. Při umístění v zahradách si třeba dát velký pozor na ochranné prvky instalace. 230V je nebezpečné napětí, které může při nesprávné instalaci způsobit újmu na zdraví vám nebo vašemu domácímu mazlíčkovi. Z výběru 230V zahradních svítidel stojí za zvážení ty nástěnné, pokud již máte na budově připraven bezpečný elektrický obvod.

12V zahradní osvětlení

12V zahradní osvětlení nabízí výhodu bezpečnějšího napětí. Nízké napětí oceníte, pokud máte doma malé děti nebo čtyřnohých přátel. Pro provoz 12V svítidel potřebujete transformátor pro nízkonapěťové osvětlení (měnič AC / DC 230 / 12V). Při nákupu si všimněte, zda osvětlení transformátor má nebo si ho musíte dokoupit. Napájení je možné i přes 12V baterii, kde nepotřebujete měnič a kterou lze dobíjet solárním panelem.

Solární zahradní svítidla

Solární zahradní svítidla jsou stále efektivněji. Pracují s nízkým napětím, takže jsou i bezpečné. Nejdůležitějším faktorem je, že se nemusíte zabývat jejich napájením a instalací elektrických kabelů, ale na druhé straně potřebujete mít v zahradě slunné místo, aby se mohli nabíjet. Instalace bývá velmi jednoduchá a následně i jejich používání, neboť se po setmění automaticky rozsvítí.

Solární osvětlení šetří energii a nemá vliv na váš účet za elektřinu. Solární panely absorbují energii ze slunečního záření v průběhu dne, která se přemění na elektrickou energii a uskladní se ve vysoce účinných bateriích. Když slunce zajde, světla začnou svítit. Nabité solární lampy mohou svítit i 12 hodin avšak jejich výkon bývá slabší než běžné osvětlení napájené ze sítě. Jsou ideální pro objekty a zahrady bez zdroje elektrické energie.

Světelný zdroj

V dnešní době většina svítidel využívá technologii LED diod. Mají nízkou spotřebu s velmi dlouhou životností oproti jiným typům světelných zdrojů. Halogenová svítidla lze zaujmou nižší cenou, ale mají vyšší spotřebu elektrické energie. Určitě si třeba zvážit typ světelného zdroje. Do některých zahradních svítidel je možné dát libovolnou žárovku podle typu použité objímky (E27, E14, MR16 nebo GU10). Dnes je na trhu široký výběr úsporných žárovek. Od LED žárovek s nejnižší spotřebou, přes úsporné zářivky až po halogenové žárovky.

Stupeň ochrany

Při výběru osvětlení do exteriéru je třeba dbát na jeho ochranu vůči povětrnostním podmínkám. U většiny svítidel je tento stupeň ochrany označený stupnicí IP (international protection). Venkovní osvětlení by mělo mít minimální stupeň ochrany IP44. První číslice (0-6) určuje ochranu před vniknutím cizího tělesa. Druhá číslice (0-8) určuje ochranu před vniknutím vody.

Barva světla

Obecně se pro venkovní osvětlení doporučuje barva světla (teplota chromatičnosti) studená bílá (4000 - 6000K). Je to však velmi subjektivní, studená bílá je po setmění lépe rozpoznatelná, ale z dekoračních důvodů může někdo preferovat barvu světla teplou bílou - žlutou (2500 - 4000K). Před koupí zahradního osvětlení si promyslete, jaká barva světla vám bude vyhovovat více.

Druhy osvětlení

Zahradní osvětlení přichází na trh v různých provedeních. K dispozici máte sloupkové, nástěnné, podlahové, dekorační, bodové nebo senzorové svítidla. Možností je mnoho a proto je třeba si ujasnit umístění svítidla. Sloupkové osvětlení je vhodné do otevřeného prostranství zahrady, případně na osvětlení chodníku v zahradě. Bodové a dekorační osvětlení můžete využít k osvětlení různých soch, keřů, stromů, jezírek nebo altánků. Senzorové svítidla nabízejí osvětlení prostranství při zachycení pohybu. Využívají se hlavně u vstupních dveří, vrat nebo za účelem ochrany majetku.

Rozpočet

Rozpočet je velmi důležitým faktorem při nákupu zahradního osvětlení, kde je třeba vzít v úvahu i dlouhodobé náklady po jeho nákupu. Investice se u zahradního osvětlení napájeném elektrickou sítí může prodražit i při kabeláži rozvodů ve větších zahradách. Tuto záležitost nemusíte řešit, pokud se rozhodnete pro solární zahradní světla. Solární osvětlení dnes můžete koupit za srovnatelnou částku jako ty napájeny z elektrické sítě. Kupující k tomu ušetří peníze na účtech za elektřinu.

Závěr

Správné venkovní zahradní osvětlení vám umožní si vychutnat vaši zahradu po setmění a zároveň vám ji pomůže ochránit. Ať už hledáte jemné dekorační osvětlení pro zpříjemnění pobytu v zahradě, reflektor pro zvýraznění zahradních prvků, osvětlení chodníku nebo silný reflektor s pohybovým senzorem pro odrazení nechtěných návštěvníků.

Solární lampy v naší nabídce

0%