Hledat
Košík
menu
Hledat
Co hledáte? např. Solární nabíječky 12V

Jak vybrat solární nabíječky

Neustálý vývoj solární technologie - fotovoltaiky zlepšil její využití, funkčnost a efektivitu. Tímto se zvýšila dostupnost solárních nabíječek a je zajištěn široký výběr těchto produktů. Průvodce nákupem solární nabíječky vám může pomoci při koupi vhodného pomocníka pro vaše potřeby.

Načež se před koupí zaměřit?

Při výběru solární přenosné nabíječky byste měli vzít v úvahu typ zařízení, který chcete nabíjet. Mohou to být 5V USB mobilní zařízení nebo 12V akumulátory. Velmi důležitý údaj je kapacita baterie, kterou chcete nabíjet. Tomu je třeba přizpůsobit výběr solární nabíječky. Je třeba si zvážit, jak často budete vaše zařízení potřebovat nabíjet (čím častěji, tím výkonnější solární nabíječka). Pokud budete solární nabíječku používat při náročných expedicích, je důležité se zaměřit i na hmotnost nabíječky.

Měli byste se zamyslet i nad tím, jakým způsobem chcete zařízení nabíjet. Můžete jej nabíjet na přímém slunci (solární nabíječka bez integrované baterie) nebo si pořídit solární nabíječku s interní baterií. Výhoda takové nabíječky je, že energii získanou během dne můžete využít i po setmění.

Solární nabíječky s výstupem USB 5V

Nejpopulárnější solární nabíječky mají 5V - USB výstup, vhodný k nabíjení vašich mobilních zařízení. Nejčastěji se jedná o smartphony, kamery, fotoaparáty, audio zařízení, MP3 přehrávače, GPS navigace atd.

Solární nabíječky s integrovanou baterií

Tyto solární nabíječky dokážou uložit energii do integrované baterie. Tuto energii víte využít, i když sluneční záření nemáme dosah. Při tomto typu nabíječky lze zohlednit i kapacitu baterie zařízení. Tím si určíte správnou kapacitu solární nabíječky pro nabití vašeho zařízení.

Solární nabíječky na přímé nabíjení

Solární nabíječky bez integrované baterie jsou určeny k přímému nabíjení ze slunečního záření. Solární článek musí být dostatečně výkonný na to, aby dokázal nabíjet baterii žádaného zařízení. Při tomto typu nabíječky je hlavním parametrem výstupní proud nabíjení. Ten ovlivňuje rychlost nabíjení. Minimální rychlost nabíjení by měla být alespoň 0,3 - 0,5A. Vyšší standard je nabíjení rychlostí 1A a super rychlé nabíjení je pod proudem alespoň 2A.

Flexibilní solární nabíječky

Tyto solární nabíječky jsou vyrobeny z tenkovrstvých materiálů, aby mohli být poskládány a složené pro ideální skladování a přenos. Jejich váha bývá nízká, což je ideální pro turisty. Jelikož nemívají interní baterii, výkon solárního článku musí být dostačující k nabíjení zařízení během přímého slunečního záření.

Solární nabíječky olověných baterií 12V

Samostatnou kategorií jsou solární nabíječky 12V olověných baterií. Nejčastější využití je dobíjení a udržování 12V akumulátorů, autobaterií, trakčních baterií, baterií motocyklů, osobních vozů, karavanů nebo lodí. Je ideální právě tam, kde není přístupný jiný zdroj elektrické energie.

Baterie osobních vozidel přirozeně ztrácejí energii při používání na krátké vzdálenosti nebo během delší nečinnosti. Olověná baterie ma samovybíjecí charakter a časem ztrácí energii. Tehdy je ideálně zabránit hloubkovému vybití baterie pomocí solární nabíječky. Solární nabíječka funguje autonomně a nepotřebuje žádný zdroj elektřiny. Stačí jí pouze sluneční záření. Tyto nabíječky nemají vlastní baterii.

Množství elektrické energie, kterou solární panel generuje, přímo závisí na několika faktorech

  • Velikost plochy solárního panelu

  • Účinnost solárního článku

  • Kvalita slunečního záření

  • Stupeň oblačnosti

  • Úhel dopadu slunečního záření

  • Dopadající stíny a umístění solárního článku za sklem

Typy solárního - fotovoltaického článku a účinnost

Amorfní článek - výhodou je, že zachycuje širší spektrum světla, nejen přímé sluneční záření. Nabíjení je proto možné z velké části i za sklem. Nevýhodou je nižší účinnost: 5 - 8% a kratší životnost.

Krystalický článek - polykrystalický nebo monokrystalický. Výhodou je vyšší účinnost 10 až 16% při přímém slunečním záření a delší životnost. Nevýhodou je slabší schopnost absorbování rozptýleného difúzního záření.

Solární nabíječky v naší nabídce

0%