Hledat
Košík
menu
Hledat
Co hledáte? např. Solární nabíječky 12V

Jak vybrat solární čerpadlo do jezírka

x

Solární fontána v jezírku.

Jde o čerpadlo, které umístíte do jezírka pod vodu. Nejideálnější na plochý větší kámen. Nedoporučujeme čerpadlo umisťovat na samé dno přímo na přírodní povrch. Nečistoty by ho mohli snadno ucpat. 

Na co se zaměřit?

Výtlak - hlavní parametr, který by vás měl zajímat. Čím vyšší hodnota, tím je čerpadlo výkonnější a vodu dokáže vytisknout do větší výšky. Efekt fontány je tím mohutnější. Pokud si nejste jisti výtlačnou výškou, doporučujeme zvolit silnější čerpadlo s možností regulace.

Provedení sady - v nabídce máme čerpadla:

a) Se solárním panelem bez baterie - tyto sady jsou cenově dostupnější. Fungují pouze v momentě, kdy na solární panel dopadají sluneční paprsky. Zapojení je velmi jednoduché. 

Zakoupit lze i model plovoucí fontány, která plave na hladině a čerpá vodu na fontánu přímo z vody. například: Esotec Seerose 101770

b) Se solárním panelem i baterií - při těchto sadách solární panel nejdříve nabije baterii a po nabití se spustí čerpadlo. Baterie navíc obsahuje základní ovládací prvky a některé výkonnější modely (Rimini Plus, Palermo LED, Siena LED) mají i časovače, které dovolují spouštění čerpadla každou hodinu v 10 minutových intervalech.

c) Samotné čerpadla - čerpadla nemají žádný zdroj energie, obsahují volné konce, kde se dá připojit 6-9V, 12V, 24V zdroj v závislosti na modelu. Maximální doba provozu však nesmí překročit 8 hodin denně.


Solární vodopád nebo kaskáda z jezírka 

Pro vyčerpání vody z jezírka a vytvoření kaskády lze použít výše uvedené fontánová čerpadla. Na vývod se v tomto případě nepřipojí trubky, ale přímo hadice, která bude směřovat do vrchní části kaskády. 

Druhou možností je výběr ze solárních čerpadel, určených pro potokové aplikace.

Na co se zaměřit?

Průtok při určité výtlačné výšce - Pomůže vám graf, který je uveden většinou u každého produktu. 

Příklad: Plánujete vyčerpat vodu z jednoho jezírka do druhého vyvýšeného jezírka, odkud bude kaskádou stékat zpět do spodního jezírka. Výškový rozdíl je 1m a délka hadice položené na povrchu je 3m. 3m na povrchu = 0,3m do výšky. Tedy čerpací výška by měla být cca 1,3m. 

Nemůžeme však volit čerpadlo, které vytiskne maximum 1,3m. Při této výšce byste nezískali žádný průtok. Vybereme proto silnější čerpadlo. Na grafu vidíme, že při výšce 1,3m je průtok (čerpací výkon) 1000l / h, tedy 16,6l / min. Voda by měla na počátku kaskády protékat rychlostí 16,6l / min. Tyto hodnoty je třeba brát jako orientační a nikdy nevolit čerpadlo na hraně požadavků.

Provedení sady - v nabídce máme čerpadla:

a) Se solárním panelem bez baterie - tyto sady jsou cenově dostupnější. Fungují pouze v momentě, kdy na solární panel dopadají sluneční paprsky. Zapojení je velmi jednoduché.

b) Se solárním panelem i baterií - při těchto sadách solární panel nejdříve nabije baterii a po nabití se spustí čerpadlo. Baterie navíc obsahuje základní ovládací prvky a některé výkonnější modely mají i časovače, které dovolují spouštění čerpadla každou hodinu v 10 minutových intervalech.

c) Samotné čerpadla - čerpadla nemají žádný zdroj energie, obsahují volné konce, kde se dá připojit 6-9V, 12V, 24V zdroj v závislosti na modelu. Maximální doba provozu však nesmí překročit 8 hodin denně.


Provzdušňování vody

Provzdušňovač nebo vzduchovač je vzduchové čerpadlo, které vhání vzduch do vody pomocí hadiček. Vzduchovač se umístí při jezírko a hadičkové vývody se umístí do jezírka pod vodu. Hadičkové vývody jsou ukončeny chrliči, které vypouštějí vzduch. 

Na co se zaměřit?

Počet výstupů na vzduchovači - čím více výstupů, tím větší rozsah jezírka se dá pokrýt okysličováním

Provedení sady - v nabídce máme vzduchovače:

a) Se solárním panelem bez baterie - tyto sady jsou cenově dostupnější. Fungují pouze v momentě, kdy na solární panel dopadají sluneční paprsky. Zapojení je velmi jednoduché. Jde o modely: Duo Air, Air S, Power 5, Renkforce

K dispozici je i plovoucí provzdušňovač, který plave na hladině a vzduch tlačí po hadičce směrem do vody.

b) Se solárním panelem i baterií - při těchto sadách solární panel nejdříve nabije baterii a po nabití se spustí vzduchovač. Baterie navíc obsahuje základní ovládací prvky. Jde o model: Air Plus

c) Samotné vzduchovače - vzduchovače nemají žádný zdroj energie. Maximální doba provozu však nesmí překročit 8 hodin denně. Jde o modely: Esotec 101871, Esotec Duo 101884, Power 5 101889


Solární filtrace vody

Některé sady a čerpadla se dají zkombinovat i s filtračními boxy Esotec 101732 a Esotec 101715. Čerpadlo se umístí do filtračního boxu. Čerpadlo pumpuje již přefiltrovanou vodu, která protéká přes filtrační materiál na spodní část k čerpadlu.

Jaké jsou možnosti:

Filter 101715 - vhodný pro čerpadla a sady Napoli, Siena, Marino, WaterSplash 470/610/1350

Filter 101732 - vhodný pro čerpadla a sady Milano, Roma, Genova


Čerpání vody ze sudu na zalévání

Pokud chcete dostat vodu ze sudu pomocí slunce, mohou vám pomoci také ponorná čerpadla Esotec případně Barwig a Comet. Čerpadlo můžete ponořit do sudu, na čerpadlo připojíte hadici, kterou byste zavlažovali úrodu, případně vodu přečerpali na jiné místo.

Příklad: Plánujete zalévat zahradu vodou ze sudu. Sud je vzdálen 10m a převýšení 1,5m. 

10m vodorovně = 1m vertikálně. Potřebujeme se tedy dívat na čerpadla, které vytisknou více než 2,5m do výšky. Nemůžeme však volit čerpadlo, které vytiskne maximum 2,5m. Při této výšce byste získali slabý nebo žádný průtok. Vybereme proto silnější čerpadlo. 

K dispozici máme hotové sady spolu s časovačem, ke kterým lze připojit vaši hadici.

Solární sady pro zavlažování fungují tak, že solární panel během slunečného dne nabíjí baterii, zároveň pomocí časovače můžete nastavit chod čerpadla v jednotlivých intervalech.



0%