Hledat
Košík
menu
Hledat
Co hledáte? např. Solární nabíječky 12V

Jak vybrat powerbank?

Co je Powerbank?

Powerbank je externí, přenosný zdroj energie, se kterým si můžete nabít váš mobilní telefon nebo jiné USB zařízení.
Určitě jste se již ocitli v situaci, kdy se vám vybila baterka v mobilu právě, když jste ho nejvíce potřebovali. Powerbank vám pomůže dobít váš mobil kdekoliv a kdykoliv.

Powerbank je záložní přenosná energie, která nabije váš mobil, smartphone, tablet, GPS systém ale i jiná zařízení. Některé powerbanky dokáží dokonce nabíjet více zařízení současně.

Poznejte vaši spotřebu

  • Kolik zařízení používáte na denní bázi?

  • Máte tablet?

  • Máte smartphone?

  • Máte GPS navigaci a jak často ji používáte?

  • Kolik takových zařízení potřebujete nabíjet?

Nejdůležitější otázka je jak často se vám vybije baterie na těchto zařízeních. Toto je důležitý krok k výběru správného POWERBANK, který pokryje vaše denní potřeby.

Spočítejte si kolik energie potřebujete

Máte už přehled kolik zařízení potřebujete nabíjet? Nebo máte jen mobil ke kterému potřebujete externí baterii?

Většina prodejců používá k označení kapacity mAh (miliampérech hodina) nebo Ah (ampér hodina). Jak zjistíte čí vám bude stačit například 4000mAh powerbank?

Zaprvé doporučujeme, abyste zjistili kapacitu zařízení. Informaci naleznete na zadní straně zařízení, přímo na baterii vašeho zařízení nebo v návodu k použití.
Informace o kapacitě baterie v PowerBank je však většinou uváděna při napětí 3,6V - 3,7V. Pro napájení mobilních telefonů a jiných zařízení je třeba napětí 5V, proto je kapacitu POWERBANK třeba přepočítat.

Na tomto příkladu můžeme vidět, že reálná kapacita 4000mAh POWERBANK pro nabíjení mobilního telefonu je 2592mAh. Pokud máte např. mobilní telefon s kapacitou 2592mAh, 4000mAh powerbank vám ho reálně dokáže z 0 na 100% nabít 1x.


Počet USB výstupů

V dnešní nabídce jsou powerbanky, které mají i 2 -3 USB výstupy, takže s nimi můžete nabíjet více zařízení najednou. Je třeba si zvážit, zda to budete potřebovat využít. Je možné, že si za takový powerbank připlatíte, i když dnes je už většina POWERBANK v základní nabídce vybavena dvěma USB výstupy.

Indikátor nabíjení a stavu baterie

LED ukazatel kapacity baterie, by už měl být dnes samozřejmostí. Určitě oceníte, pokud víte alespoň orientačně, kolik energie v POWERBANK ještě máte. Většinou je to znázorněno 4 LED diodami, čili zůstatek energie 100%, 75% 50% a 25%. Samozřejmě každý powerbank to může mít vyřešeno jinak. Stejně je vhodné, pokud powerbank blikáním indikuje, že vaše zařízení nabíjí.

Typ baterie Lithium Ion vs. Lithium Polymer (Li-ion vs. Li-pol)

Lithium-polymerové baterie jsou zatím nejpokrokovější baterie na trhu. Lze je označit za zlepšenou verzi Li-ion baterie, která neobsahuje kapalinu, ale gelový elektrolyt. Díky gelu jsou baterie Li-Pol velmi tenké a mohou mít různé tvary. Malé rozměry a nízká hmotnost je předurčuje k použití v POWERBANK. Jsou však obvykle dražší.

Lithium-polymerové baterie mají velmi nízké samovybíjení (cca 5% / měsíc), což znamená, že během nepoužívání samovolně neztrácejí velké množství své kapacity.
Vysoká energetická hustota, nízká hmotnost, stabilní napětí při vybíjení a možnost nabíjet kdykoliv jsou jedněmi z hlavních předností Li-Po článků.

Lithium iontové baterie jsou momentálně nejpoužívanější baterie a jsou kvalitní. Pokud však budete mít možnost sáhnout po Lithium-polymerové baterii, neváhejte. Za kvalitnější typ a novější technologii se vyplatí připlatit.

Povrchová úprava, voděodolnost a hmotnost

Při výběru PowerBank si promyslete i jeho provedení. Pokud ho chcete využívat na výlety do přírody nebo déle expedice, túry, může se vám sejít i powerbank s vyšší odolností vůči nárazům, případně voděodolný powerbank. V tomto případě si promyslete i hmotnost PowerBank. S vyšší kapacitou POWERBANK roste i jeho hmotnost. Při výletech je každý gram dobrý, takže si zvolte kapacitu POWERBANK adekvátní vašim potřebám. Předimenzovaný powerbank vám může být na vašich cestách přítěží.

Při bateriích obecně platí, že čím je větší kapacita tím je baterie těžší, proto si dobře zvažte kolik svých zařízení reálně potřebujete nabíjet a jak často se vybíjejí. Právě v přírodě se vám může sejít kombinace POWERBANK se solárním panelem a během svého delšího pobytu v přírodě tak svůj powerbank opakovaně dobíjet.
Pokud ho chcete využívat jen na běžné používání, nošení v tašce nebo kabelce, stačí vám levnější, obyčejný powebank v plastovém provedení.

Příslušenství

Dnešní powerbanky mají klasický USB výstup, proto si můžete vaše mobilní zařízení nabíjet kabelem, který jste obdrželi spolu s vaším zařízením. Při příslušenství byste si spíše měli všimnout, zda s novým POWERBANK dostanete i ochranné pouzdro nebo pytlík. Co však může být rozhodnější je, zda má powerbank v sobě zabudované napájecí kabely. Vždy může být pohodlnější pokud jsou kabely zabudovány přímo na POWERBANK jak byste měli nabíjecí kabel nosit vždy s sebou zvlášť.

Výhodou může být, pokud má powerbank i LED světlo, které může být občas velmi užitečné.

Jak powerbank nabíjet

Vstup pro nabíjení POWERBANK bývá nejčastěji microUSB. Důvodem je, že je to nejpoužívanější koncovka výrobců mobilních zařízení. V každé domácnosti se dnes nachází minimálně jeden takový USB - microUSB nabíjecí kabel. Přesto se můžete setkat s miniUSB nebo pinovým vstupem pro nabíjení, hlavně u starších typů POWERBANK, proto si nato při výběru dávejte pozor, aby bylo nabíjení co nejuniverzálnější.

Existují powerbanky kde je nabíjecí kabel součástí PowerBank. Je zabudovaný a nedá se odstranit. Výhodou je, že kabel nemusíte nosit s sebou a zařízení víte nabít všude kde je dostupný USB výstup. Nevýhodou je, že pokud se tento kabel poškodí, je velmi obtížné ho vyměnit.

Solární nabíjení

Další možností nabíjení PowerBank je solární energie. Solární panely bývají skladatelné, přenosné a jsou snadno dostupné. S takovou možností nejste odkázáni na přístup k elektrické síti. Přenosné solární panely mají USB výstup, čili napájení PowerBank je extrémně jednoduché. Vše, co je potřeba je dostatek slunce. Je to zajímavý doplněk k POWERBANK na výletech. Během túry se vám se solárním panelem na batohu může powerbank dobíjet zdarma.

Na trhu jsou také powerbanky s přímo zabudovaným solárním panelem, tzv. solární powerbanky. Tyto zabudované solární panely však nejsou tak výkonné jako externí solární nabíječky, čili je to jen doplňková funkce, když se powerbank na slunečním záření dobíjí a udržuje svou kapacitu.

Rychlost nabíjení - výstupní proud - Ampér (A)

Výstupní proud je udáván v A - Ampérech. 1000 mA (miliampér) = 1 A (amper)

Napríklad:

500 mA výstup - nabije 500 mA za hodinu , 2000 mAh batériu dokáže nabiť najskôr za 4 hodiny

1000 mA výstup - nabije 1000 mA za hodinu , 2000 mAh batériu dokáže nabiť najskôr za 2 hodiny

2100 mA výstup - nabije 2100 mA za hodinu, 2000 mAh batériu dokáže nabiť už za 1 hodinu

Pri nabíjaní svojich mobilných zariadení pomocou USB dbajte nato aby boli schopné prijať nabíjací prúd.
Pozor! Väčšinu tabletov na trhu je možné nabíjať len s 2.1A výstupom. Overte si váš model.

Výstupné napätie - Volt (V)

Výstupné napätie nám napovie, aké zariadenia ste schopný pomocou powerbanku nabíjať. Ak chceme nabíjať napríklad notebook alebo laptop všetci dobre vieme že pomocou USB výstupu ho nenabijeme.

5V / 5,5V - USB - nabíjať môžeme všetky mobilné zariadenie ktoré sa dajú nabíjať pomocou USB.

Napríklad: Mobilné telefóny, smartphony, takmer všetky nové tablety, MP3 prehrávače, navigácie a iné.

U väčšiny moderných mobilných zariadení - gadgetov - výrobcovia preferujú výber USB nabíjania, pokiaľ je to pre ich napájanie technicky možné.

9V / 12V - prenosné DVD a TV prehrávače, prenosné chladiace boxy, staršie tablety

16V / 19V / 21V - je to nabíjací prúd u väčšiny dnešných notebookov, laptopov. Pri takýchto powerbankoch zväčša nájdete aj adaptéry k štandardným značkám notebookov.

240V - AC - napätie ktoré nájdete v zástrčke u vás doma. Pomocou 240V napätia ste schopný nabíjať zariadenia so štandardnej elektrickej zásuvky. Treba však dať pozor na maximálny výkon vášho spotrebiča, aby nepresiahol výkon meniča v powerbanku vo wattoch.

Powerbanky v našej ponuke

0%