Hledat
Košík
menu
Hledat
Co hledáte? např. Solární nabíječky 12V

Jak si vybrat solární baterii

Solární baterie slouží k uskladnění elektrické energie, primárně vyrobené ze solárních panelů, která není spotřebována v okamžiku jejího vzniku. Výhodou použití baterií v solárním systému je, že během noci, zamračeného počasí nebo nadměrného odběru dokáží poskytnout dodatečnou potřebnou energii (vzhledem k jejich kapacitě).

V solárním systému se může nacházet i několik vzájemně propojených baterií. K nabíjení baterií ze solárních panelů je zapotřebí regulátor nabíjení.

Baterie na fotovoltaiku

Na trhu máme nespočet typů baterií na fotovoltaiku. Autobaterie, lodní baterie atp. Velmi důležité při výběru správné solární baterie je pochopit, že NE KAŽDÁ BATERIE JE STEJNÁ!

Systém s obnovitelnou energií vyžaduje hluboce-cyklovou baterii, to znamená, že se baterie může hluboce vybít na delší dobu. Autobaterie jsou navrženy aby dodaly krátký výboj energie pro nastartování auta, po nastartování dobíjí baterii alternátor. Proto se autobaterie i při jejich dostupnosti nedoporučují používat v solárních systémech.

Typy solárních baterií

Nejdůležitější parametry u solárních baterií jsou počty cyklů, kapacita a napětí baterie. Našim zákazníkům vždy doporučujeme baterie na bázi lithia, které mají mnohem větší životnost, jsou lehčí a kompaktnější.

Olověné baterie jsou používány ve fotovoltaice na dům i jiné objekty dlouhá léta. V porovnání s jinými bateriemi mají krátkou životnost a vydrží méně cyklů. Jejich výhodou je ovšem nízká cena. Pro lidi, kteří potřebují hodně uložené energie nebo záložní zdroj, proto mohou být olověné baterie dobrá volba.

🔋

Údržbová olověná baterie

Nazývaná také trakční. Při používání vylučuje plyn, proto místnost musí být dobře větraná. Musí se kontrolovat alespoň jednou za měsíc a pravidelně doplňovat destilovanou vodou. Údržbová olověná baterie je nejlevnější typ baterie na fotovoltaiku, ale vyžaduje pravidelnou údržbu.

🪫

Bezúdržbová olověná baterie

Pokud nemáte čas na údržbu baterií, bezúdržbové baterie jsou pro vás lepší možností. Tyto baterie mají větší cyklickou životnost než údržbové solární baterie. K výrobě tohoto typu baterií se používá gel nebo AGM.

🧰

Lithiová baterie

Většina moderních solárních systémů používá lithiové baterie. Nevýhodou je vyšší cena oproti olověným. Na druhé straně však mají větší životnost, není třeba je udržovat a jsou efektivnější.

⚡ Většina lithiových baterií má 10 letou záruku a mnoho z nich vydrží i po záruce. Olověné baterie byste během 10 let museli 2-3krát vyměnit za nové.

Kolik baterií potřebuji na solární systém?

Prvním krokem je zjistit kolik elektrické energie spotřebujete. To můžete zjistit na faktuře od dodavatele elektrické energie nebo měřičem spotřeby. Pokud spotřebujete 10 kWh elektrické energie denně, potřebujete baterie, které vám tolik energie dodají. Při výpočtech musíte počítat is faktory jako účinnost baterie, hloubky vybití (DoD) a další.

Při výběru velikosti baterií myslete do budoucna, protože rozšiřování bateriové sestavy je náročné a neefektivní. Rozšiřujete-li sestavu starých olověných baterií novou baterií, nová baterie na fotovoltaiku se přizpůsobí kapacitě a charakteristikám staré sestavy, což znamená, že po připojení nová baterie okamžitě zestárne.

Důležité parametry při výběru baterií

Ampérhodiny (Ah)

Napětí (V)

Proud (A)

Hloubka vybití (DoD)

Účinnost

Příklad

Únavová životnost

Výpočet potřebné kapacity solárních baterií

Pokud víte kolik energie spotřebujete, použijte tento výpočet ke zjištění výsledné kapacity baterií.

Jako příklad vypočítáme kapacitu baterií při spotřebě 10 kWh za den.

1. Připočtěte faktor účinnosti baterie (80% olověné a 95% pro lithiové)

o Olověné: 10 kWh x 1.2 (80% účinnost)

o Lithiové: 10 kWh x 1.05 (95% účinnost)

2. Připočítejte hloubku vybití (DoD) (50% pro olověné a 80% pro lithiové)

o Olověné: 10 kWh x 1.2 x 2 (50% DoD)

o Lithiové: 10 kWh x 1.05 x 1.25 (80% DoD)

3. Připočítejte další ztráty energie způsobené měničem napětí a regulátorem nabíjení (obecně 5-10%)

o Olověné: 10 kWh x 1.2 x 2 x 1.05 (5% ztráta)

o Lithiové: 10 kWh x 1.05 x 1.25 x 1.05 (5% ztráta)

Při použití olověných baterií a spotřebě 10 kWh denně potřebujete minimálně 25.2 kWh kapacity.

Při použití lithiových baterií a spotřebě 10 kWh denně potřebujete minimálně 13.8 kWh kapacity.

Tato čísla jsou minimální kapacita vaší sestavy baterií. Vaše solární panely musí být navrženy tak, aby vám solární baterii uměly během spotřeby dobíjet.

💡Při nabíjení olověných baterií je třeba brát ohled na to, že se doporučují nabíjet a vybíjet při maximálním proudu 20% z hodnoty celkových ampérhodinách. To znamená pokud máme baterii 100Ah doporučujeme ji kvůli životnosti nabíjet a vybíjet při max. 100Ah. 100Ah. proudu 20A.

Převod na Ampérhodiny

Pro převod kapacity (kWh) do ampérhodin použijte jednoduchý vzorec - kapacita (kWh) dělené nominální napětí (V) baterie.

Olověná baterie - 25.2kWh / 12V = 2.1 Kah = 2100Ah

Lithiová baterie - 13.8kWh / 12V = 1.15kAh = 1150Ah

0%