Hledat
Košík
menu
Hledat
Co hledáte? např. Solární nabíječky 12V

Jak si vybrat měnič napětí

Rozdělení měničů podle typu napětí

1. Měniče DC/DC

Slouží ke změně stejnosměrného napětí vyprodukovaného solárním systémem na požadované stejnosměrné napětí. Např. DC 48V na DC 12V.

2. Měniče DC/AC

Slouží ke změně stejnosměrného napětí. 12V na střídavé napětí 230V, které vyžaduje většina spotřebičů.

Rozdělení měničů podle použití

1. On-Grid (síťové) měniče

Měnič napětí je zapojen mezi solárními panely a elektrickou sítí. Při nadprodukci lze využít přebytečnou energii: 1. použitím limiteru a omezením výroby energie, 2. použitím regulace přebytků, např. přesměrováním elektřiny do bojler, 3. zasláním energie do distribuční sítě.

2. Off-Grid (ostrovní) měniče

Systém, bez zapojení do distribuční sítě. Měnič napětí je napojen na baterii, proto je napojen mezi baterií a domácností.

3. Hybridní měniče

Využívá se při zapojení do sítě, jakož i na bateriovou sestavu. Hybridní měniče přednostně využívají energii z baterií, avšak pokud se baterie vybijí na určitou hranici, přepnou na AC síť, ze které pak čerpají potřebnou energii. Většina hybridních měničů obsahuje v sobě už i regulátor. Některé hybridní měniče dokáží pracovat i na ostrovním principu, to znamená, že nepotřebují AC síť.

Rozdělení měničů podle zapojení

1. Klasický měnič

Tento typ měniče monitoruje a optimalizuje pouze skupinu solárních panelů jako celku. Pokud je jeden solární panel neustále ve stínu, značně to ovlivní výkon celé sestavy. Proto při návrhu dbáme na to, abychom solární panely instalovali na optimální místo, kde je během celého dne sluneční záření po celé sestavě.

2. Mikroměnič

Jeden mikroměnič se zapojí pouze k jednomu solárnímu panelu. Výhoda využití mikroměničů je monitorování a optimalizace jednotlivých panelů v sestavě. Při použití mikroměničů v systému je třeba počítat s tím, že jsou mnohem nákladnější a nastává problém s řízením přebytků.

Rozdelenie meničov podľa fázy

1. Jednofázový

Využívá se hlavně u menších ostrovních systémů, kde není potřebné napájení třífázových motorů (míchačka, čerpadlo, cirkulárka a atd.)

2. Třífázový

Využívá se v rozsáhlejších systémech, zejména nad 5000W. Spotřebiče jsou rozděleny na tři samostatné jističové obvody.

Čistý sinus vs. modifikovaný sinus

Měnič napětí s čistým sinusovým napětím

Takový měnič dodává „čistší“ energii. Čistě sinusové měniče dodávají podobný nebo lepší výstupní výkon než běžná elektrická síť. Mnoho domácích spotřebičů má 10násobně větší náběhový výkon než jejich jmenovitý výkon. Z tohoto důvodu lidé preferují měniče napětí s čistým sinusem.

Měnič napětí s modifikovaným sinusem

Jsou levnější, ale dodávají méně kvalitní výstup, díky kterému některé spotřebiče nebudou fungovat nebo se mohou poškodit. Nejohroženější jsou spotřebiče jako například čerpadla, chladničky, počítače a televizory. Tyto měniče často způsobují zhoršenou kvalitu zvuku a videa.

Jak si vybrat správný měnič napětí

Vstupní výkon

Při výběru měniče dbejte na to, aby byl schopen snést vstupní výkon produkovaný fotovoltaikou. U mikroměničů je to jednodušší, protože přesně víte, kolik vám jeden solární panel vyprodukuje energie. U klasického měniče, který je napojen na uzel solárních panelů v sérii, musíte počítat s výkonem všech panelů zapojených v tomto uzlu.

Vstupní napětí

Každý měnič má rozsah pracovního napětí. Při výběru měniče musíme vědět, jaká napětí nám vyrábí solární systém. Pokud váš systém vyrábí 12V a vyberete si např. sinusový měnič napětí Phoenix 24, který pracuje s 18,4 až 34V, měnič nebude pracovat.

Účinnost

Tato hodnota značí kolik energie dokáže systém využít beze ztrát. Nejlepší hodnoty jsou mezi 94 až 96%.

Teplota

Při výběru měniče je třeba si promyslet, kam ho umístíte. Doporučujeme měniče umisťovat na nejchladnější místo, jaké máte k dispozici. Při velmi slunečných dnech fotovoltaický systém produkuje maximální výkon, ale slunce zahřívá celý dům. Při výběru špatného umístění se měnič bude zahřívat a efektivnost se značně sníží.

Z našej ponuky vyberáme

0%